Dissabte 20 de abril de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Gonzalo Boye i Artur Mas seran a la 2a UCE
La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) torna a Manresa, de l’1 al 5 de juliol, després d’estrenar-se l’any passat coincidint amb els 50 anys de celebració a l’edició de Prada. L’UCE és un punt de trobada d’arreu dels Països Catalans, farcida d’activitats amb l’objectiu de potenciar els coneixements, la cultura i la llengua del nostre país.
Moment de la presentació de la UCE. Foto: Jordi Preñanosa

CULTURA / Redacció  
30/06/2019 10:15
Sant Fruitós de Bages expressa el seu més sentit condol per la mort de Rayan Mansouri
Les millors fotografies dels Premis d'Investigació i d'Innovació d'AMPANS
L'Espai de Suport Manresa-Bages de Mémora celebra el seu sisè aniversari
L’Ajuntament solsoní fa una crida a reduir el consum d’aigua
Ja és a punt el programa complet de la 2a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa, que porta per lema “Un alè d’esperança a Europa” i que tindrà lloc entre l’1 i el 5 de juliol. 
 
Les activitats de l’UCE Manresa s’organitzen al voltant de tres espais emblemàtics de la ciutat: l’Institut Lluís de Peguera, on es fan els cursos (de 9 a 12 del migdia) i els actes (de 12 a dos quarts de 2 del migdia); a l’Espai Plana de l’Om, amb les projeccions de cinema (de 4 a 6 de la tarda) i els debats (de 6 a 8 del vespre); finalment a la nit, els concerts i el cinema de gran format seran a la Plaça Major de Manresa. També es faran visites guiades, divendres dia 5 havent dinat, a la sèquia de Manresa, el castell i les mines de sal de Cardona i a Sant Benet de Bages.
 
Com a novetat d’aquest any, destaca el fet que l’assistència als cursos tindrà reconeixement com a formació pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa al programa, constarà de cinc grans àrees: Economia, Dret, Pensament, Història i Ciències de la Salut. Igualment, hi haurà conferències sobre la societat del coneixement i el futur polític de Catalunya, així com una d’especial, amb motiu del 25è aniversari dels grans incendis del Bages i Berguedà, que s’escau el 4 de juliol, durant la celebració del certamen. També hi haurà debats sobre el procés polític català, sobre els populismes a l’Europa actual i sobre el concepte de Catalunya central.

En l’apartat de concerts, fins ara hi ha confirmat el de Joan Miquel Oliver, excomponent del conjunt mallorquí Antonia Font, que actuarà el 4 de juliol, gràcies al suport que l’Institut d’Estudis Baleàrics dona a la UCE. El dia abans hi haurà el concert de la Unió Musical del Bages, i el divendres dia 5 serà el torn del conjunt del País Valencià El Diluvi. Tots aquests concerts són gratuïts i oberts a tothom, i es faran a la plaça Major, on dilluns 1 i dimarts 2 també hi haurà cinema, amb la col·laboració de CineClub.

En la presentació s’ha remarcat la col·laboració d’entitats per a la confecció del programa, com Althaia i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, i per a la programació cultural, com CineClub. Igualment, fins a una quarantena d’empreses han donat suport a la UCE Manresa, fet que confirma la seva bona acceptació i consolidació al territori.
La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Manresa va afegir l’any passat el campus manresà al que històricament ha tingut a Prada de Conflent, cada mes d’agost des del 1968. L’estrena de Manresa com a seu va tenir lloc coincidint amb la 50a edició de la UCE de Prada i amb el fet que Manresa era la Capital de la Cultura Catalana. Enguany, la formula es torna a repetir, gràcies a l’acord de la UCE amb l’associació de professionals sèniors Gest! i el suport de l’Ajuntament de Manresa.

Les persones que ho desitgin ja poden formalitzar la seva inscripció a la Universitat Catalana d’Estiu a Manresa, a la web www.uce.cat. El preu per a totes les sessions, des de l’1 al 5 de juliol, és de 70 €. El preu per a una jornada és de 15 €. Cal recordat que els actes a la Plana de l’Om i la plaça Major són gratuïts i oberts a tothom.

PROGRAMA: 
Institut Lluís de Peguera
de les 9 a les 12 del migdia
 
ECONOMIA: «CAP ON VA L’ECONOMIA?»
Coordinador: Dr. Òscar MASCARILLA i MIRÓ (Universitat de Barcelona)
De l’1 al 5 de juliol
Fa vint anys del euro i trenta de la caiguda del mur de Berlín amb l’economia de mercat i Occident guanyant la lluita econòmica. Amb el creixement dels països emergents des del 2000 fins al 2019, els blocs occidentals perden protagonisme i el món anglosaxó es tanca. Vivim en un món VICA (volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat) on la nova revolució industrial ja altera les coordenades mentals i laborals. El curs cerca reflexionar sobre el món que ens arriba, quin paper hi tenen els Països Catalans, la UE i Occident i aprendre com funciona l’economia avui, des d’una vessant macro, micro i internacional.
Professors: Dr. Jordi FRANCH i PARELLA (UManresa - Universitat de Vic - UCC) i Dr. Òscar MASCARILLA i MIRÓ (Universitat de Barcelona)
DRET: «ELS DRETS FONAMENTALS:
 
CONCEPTUALITZACIÓ JURÍDICA I IMPLICACIONS ACTUALS»
Coordinadora: Dra. Eva PONS i PARERA (Universitat de Barcelona)
De l’1 al 5 de juliol
El reconeixement i la garantia dels drets fonamentals és el resultat de lluites històriques de signe emancipador. Malgrat els avenços en el reconeixement jurídic formal dels drets, els processos polítics recents—tant a Catalunya com en l’àmbit europeu i estatal—han tornat a posar en primer pla la qüestió de la defensa dels drets fonamentals, entesos alhora com a projecció de la dignitat humana i com a condició per a l’expressió col·lectiva d’una ciutadania democràtica. El curs de dret proposa, a mode de brúixola per a orientar-se entre les narratives en conflicte, retornar als conceptes bàsics dels drets fonamentals i comprendre’n les implicacions actuals i futures.

«Democràcia i drets fonamentals»
per Josep M. VILAJOSANA (catedràtic de filosofia del dret, Universitat Pompeu Fabra)
dia 1 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«La llibertat d’expressió»
per Anaïs FRANQUESA (advocada, directora de l’associació Irídia)
dia 2 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«Els drets de participació política»
per Eva PONS i PARERA (professora de dret constitucional, Universitat de Barcelona)
dia 3 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«Les garanties dels drets i la crisi actual del recurs d’empara»
per M. Dolors FELIU (directora general de drets i assumptes constitucionals, Generalitat de Catalunya)
dia 4 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«Les garanties del procés penal en el marc intern i a l'ONU»
per Núria GARRIDO i BLANC (presidenta de l’Associació de Juristes pels Drets Humans) i Àlex SOLÀ (advocat de Jordi Cuixart)
dia 5 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

PENSAMENT: «PENSAMENT FEMINISTA: DE LA CIUTAT
DE LES DAMES A LA REPÚBLICA DE LES DONES»
Coordinador: Dr. Josep MONSERRAT i MOLAS (Universitat de Barcelona)
De l’1 al 3 de juliol
Els orígens del pensament feminista se solen situar al segle xviii; no obstant això, una de les seves obres pioneres data del segle xv: La ciutat de les dames (1405) de Christine de Pizan. Recordarem la base de les idees i el moviment feminista recuperant-ne figures clàssiques i introduint-ne de contemporànies.
L’àrea es completarà amb el taller «Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques».

«On són les dones? Metodologies per una historiografia de les idees inclusiva»
per Sara Núria MIRAS (professora de filosofia, Universitat de Barcelona)
dia 1 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

«Pioneres: Christine de Pizan, Olympe de Gouges i Mary Wollstonecraft»
per Sara Núria MIRAS (UB)
dia 1 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

«Una dona no és, es fa. Simone de Beauvoir i Betty Friedan»
per Sara Núria MIRAS (UB)
dia 2 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

«Un feminisme del 99 %? Angela Davis, Gloria Anzaldúa, Vandana Shiva»
per Sara Núria MIRAS (UB)
dia 2 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12

«Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques». Taller
per Sònia ESTRADÉ (UB, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya, Assemblea Feminista)
dia 3 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11

«FILOSOFIA DEL VERTIGEN. ELEMENTS PER UNA HISTÒRIA
DE LA CONSTITUCIÓ DEL MÓN»
Coordinador: Dr. Josep MONSERRAT i MOLAS (Universitat de Barcelona)
del 3 al 5 de juliol
Quines possibilitats ofereix un pensament sobre experiències limítrofes del món, com poden ser el mareig i el vertigen? El curs ofereix transitar per algunes de les metàfores i figures del mareig i del vertigen en la història del pensament, i posarà també les bases per a una fenomenologia del vertigen que qüestioni la constitució del món en l’experiència quotidiana, els seus pressupòsits i els seus límits. Es pretén analitzar la riquesa de la metàfora de la «caiguda» i també reflexionar sobre la mercantilització d’aquestes «experiències sense món».
Professor: Joan GONZÀLEZ-GUARDIOLA (Universitat de les Illes Balears)

HISTÒRIA: «DEL SOMETENT ALS MOSSOS D’ESQUADRA:
POLICIA I ORDRE PÚBLIC A LA HISTÒRIA DE CATALUNYA»
Coordinador: Dr. Àngel CASALS (Universitat de Barcelona)
De l’1 al 5 de juliol
 
Com s’ha organitzat la defensa d’allò que avui en diem ordre públic a Catalunya? L’estudi de les diverses formes de control de la societat i de les formes de delinqüència i dissidència social diuen molt sobre l’organització d’una societat, el seu sistema legal i també ideològic. Per això, farem una repassada a la seva evolució des de l’edat mitjana fins al dia d’avui, quan la policia és discutida i qüestionada.

«De la Pau i Treva al sometent medieval»
per Àngel CASALS (professor d’història moderna, Universitat de Barcelona)
dia 1 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«El control de l’ordre públic a la Catalunya dels Àustria: pluralitat i ineficiència?»
per Àngel CASALS (UB)
dia 1 de juliol, de les 10 a les 11 del matí
Debat
moderat per Àngel CASALS (UB)
dia 1 de juliol, de les 11 a les 12

«La Guerra de la Quàdruple Aliança i la fundació dels Mossos d’Esquadra»
per David HIDALGO (Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra)
dia 2 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«Els Mossos d’Esquadra i l’absolutisme borbònic»
per Agustí ALCOBERRO (professor d’història moderna, UB)
dia 2 de juliol, de les 10 a les 11 del matí
Debat
dia 2 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

«Els Mossos d’Esquadra al segle XIX fins la seva dissolució»
per Fèlix GONZÀLEZ FRAILE (Grup del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra)
dia 3 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«Forces estatals de l’ordre públic al segle XIX»
per Jordi FIGUEROLA (professor d’història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 3 de juliol, de les 10 a les 11 del matí
Debat
dia 3 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

«Manuel Brabo Portillo: els inicis de la policia i un comissari singular»
per Josep PICH i MITJANA (professor d’història contemporània, Universitat Pompeu Fabra)
dia 4 de juliol, de les 9 a les 10 del matí

«L’ordre públic durant la II República»
dia 4 de juliol, de les 10 a les 11 del matí
Debat
dia 4 de juliol, de les 11 a les 12 del migdia

«Policia i repressió franquista»
per David BALLESTER (professor d’història contemporània, Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 5 de juliol, de les 9 a les 10
«La creació dels Mossos d’Esquadra com a policia autonòmica»
per Jaume BOSCH (autor de La nostra policia, 2018)
dia 5 de juliol, de les 10 a les 11 del matí
Debat
dia 5 de juliol, de les 11 a les 12

CIÈNCIES DE LA SALUT: «MEDICINA PREVENTIVA I SALUT»
Coordinadors:Dr. Josep Maria Marcos, Dr. Rafael Pérez Vidal i Dr. Jordi Aligué
De l’1 al 4 de juliol
 
«Prevenció i salut internacional»
La prevenció i detecció precoç de les infeccions en un món globalitzat
dia 1 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11
Situació actual de les malalties infeccioses emergents
dia 1 de juliol, dos quarts d’11 a les 12
«Prevenció de les infeccions de transmissió sexual»
dia 2 de juliol, de les 9 a les 12
«Immunoteràpia i càncer»
per Montse DOMÈNECH (doctora, Althaia) i Sílvia CATOT (doctora, Althaia)
dia 3 de juliol, de les 9 a dos quarts d’11
«Prevenció de la malaltia d’Alzheimer»
per Joan CATENA i MIR (doctor, Hospital Sant Andreu)
dia 3 de juliol, de dos quarts d’11 a les 12
«Prevenció de l’arterioesclerosi»
per Clotilde MORALES (doctora, Althaia)
dia 4 de juliol, de les 9 a les 12

TAULA RODONA
ALS 25 ANYS DELS INCENDIS A LA CATALUNYA CENTRAL
Taula rodona de persones directament i indirectament implicades en els incendis de l’any 1994 a la Catalunya central.
amb Josep M. PANAREDA (biogeògraf), Joan MUNS (propietari rural), Josep AROLA (bomber), Juli SANCLIMENS (exalcalde de Manresa) i, com a moderador, Xavier JOVÉS (president del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya)
dia 4 de juliol, a les 10 del matí, a l’Institut Lluís de Peguera
Institut Lluís de Peguera
Sala d’Actes
a les 12 del migdia
 
ACTES I CONFERÈNCIES
Inauguració
amb Joandomènec ROS (president de la Fundació UCE), l’alcalde de Manresa, Jordi CASASSAS (president de l’UCE), Josep-Eladi BAÑOS (rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya) i Josep SINCA (president de Gest!)
Lliçó inaugural: «Empresa i país»
per Joan CANADELL (president de la Cambra de Comerç de Barcelona) i Sílvia GRATACÒS (presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa)

dia 1 de juliol
«Evolució del paisatge del Bages abans i després de l’incendi forestal del 1994»
amb Josep M. PANAREDA (biogeògraf, Institut d’Estudis Catalans)

dia 2 de juliol
«La societat del coneixement»
amb F. Xavier GRAU (secretari d’universitats i recerca, GdC)

dia 3 de juliol
«Camins de futur»
amb Artur MAS (expresident de la Generalitat de Catalunya)

dia 4 de juliol
Lliçó de cloenda: «Ramon Margalef o l’inici de l’ecologia als Països Catalans»
per Joandomènec ROS (ecòleg, president de l’Institut d’Estudis Catalans)
 
Cloenda
amb Jordi CASASSAS (president de l’UCE), l’alcalde de Manresa i Josep SINCA (president de Gest! Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori)
dia 5 de juliol
 
  
Espai Plana de l’Om
de les 4 a les 6 de la tarda
 
CINEMA
 
Avec un sourire, la révolution! (‘Amb un somriure, la revolta!’)
Documental d’Alexandre Chartrand (2018)
Programació dins del marc del festival Docs Barcelona
dia 1 de juliol
 
Loro
Film de Paolo Sorrentino (2018)
dia 2 de juliol, a dos quarts de 4

Les noies d’Alba Daurada
Documental de Håvard Bustnes (2017)
Programació dins del marc del festival Docs Barcelona
dia 3 de juliol

Bruc: la llegenda
Film de Daniel Benmayor (2010)
dia 4 de juliol
 
 Espai Plana de l’Om
de les 6 a les 8 del vespre
 
TAULES RODONES
«Anatomia del judici al procés català. Causa 2090/2017»
amb Ramón COTARELO (UNED), Gonzalo BOYE (advocat), Maria VILA (advocada), Quico SALLÉS (periodista) i, com a moderadora, Eva PONS (Universitat de Barcelona)
dia 1 de juliol
 
«Perspectives després dels resultats electorals. I ara?»
amb Joan BALDOVÍ (diputat al Congrés de Diputats), Sebastià SERRA (Universitat de les Illes Balears), Víctor LABRADO (escriptor) i, com a moderador, Marc MARCÉ (director de Regió 7), entre altres
dia 2 de juliol
 
«Els populismes europeus actuals i l’afebliment de la democràcia»
amb Joan BECAT (geògraf, IEC) i Jordi SALES (vicepresident de la Fundació UCE), entre altres
dia 3 de juliol
 
«Existeix la Catalunya central?»
amb Josep HUGUET (enginyer industrial i historiador), Jaume FONT i GAROLERA (Universitat de Barcelona), Rosa SERRA (directora de la revista L’Erol), Lluís CERAROLS (cap dels serveis territorials de cultura a la Catalunya Central) i, com a moderador, Josep OLIVERAS (president de la Societat Catalana de Geografia, IEC)
dia 4 de juliol
 
 
Plaça Major
a les 10 del vespre
 
ESPECTACLES
Cinema a la fresca: «Intocables»
d’Olivier Nakache i Éric Toledano (2011)
dia 1r de juliol

Cinema a la fresca: «Jurassic World 2: el regne caigut»
de Juan Antonio Bayona (2018)
dia 2 de juliol

Unió Musical del Bages
dia 3 de juliol

Joan Miquel Oliver
dia 4 de juliol

El Diluvi
dia 5 de juliol

VISITES GUIADES
Sèquia de Manresa
dia 5 de juliol, a dos quarts de 5, sortida des de la Plaça Espanya
Castell de Cardona i les Mines de Sal
dia 5 de juliol, a les 5, sortida des de la Plaça Espanya
Informació: Si voleu demanar més informació, us podeu dirigir a la Fundació Universitat Catalana d’Estiu (tel. 933 172 411) o a l’adreça correu@uce.cat
Matrícula: El preu de la matrícula per a l’UCE Manresa és de 70 euros. Matrícula per un dia: 15 euros.
L’assistència als cursos té reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya com a formació per a docents.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: UCE 2019   MANRESA 
També et pot interessar:
ACTUALITAT
El Pla Estratègic d’Aigües Manresa accelera el ritme
LA FOTO DEL DIA
Capvespre amb vistes a Collbaix
FUTBOL
Després de la segona derrota de la temporada, el Covisa Manresa torna a jugar a casa

BÀSQUET
El BAXI Manresa rep un Morabanc Andorra que vol salvar-se al Congost
CULTURA
El Casino acollirà l'exposició de gravats del segle XVIII 'Una Itàlia de paper'
MANRESA
Manresa acull l'acte central del Dia de l'Educació Física al Carrer
Capvespre amb vistes a Collbaix
El Pla Estratègic d’Aigües Manresa accelera el ritme
Alumnat d'Infermeria i d CFGS d’Administració i Finances treballen les competències de cada professió
El Consell Comarcal del Bages presenta l’estudi de disponibilitat d’aigua a la comarca
L'Espai de Suport Manresa-Bages de Mémora celebra el seu sisè aniversari
Sant Fruitós de Bages expressa el seu més sentit condol per la mort de Rayan Mansouri
L’Ajuntament solsoní fa una crida a reduir el consum d’aigua
El BAXI Manresa rep un Morabanc Andorra que vol salvar-se al Congost


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]