Diumenge 19 de maig de 2019
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA: EXPOBAGES 2019  

Esperant la Verema
Manresadiari visita els terrenys del Mas de Sant Iscle, a Sant Fruitós de Bages. Esperen una bona collita, tot i que el Míldiu ha fet de les seves. Mas Sant Iscle farà la verema durant la nit a finals d'aquest mes .Us expliquem per què.
Mas de Sant Iscle

BAGES / Montse Morera  
21/08/2018 13:10
Els millors moments d'ExpoBages 2019
El BAXI Manresa viu una festa i es guanya una final per als play-off
Adeu als greixos trans afegits als aliments
Congelació d’òvuls: el debat està servit
El picapoll va agafant color, i necessita aigua per fer-se gros. En Carles Vilajosana, el vitivinicultor que mena els conreus de vinya de Sant Iscle ho sap. Aquest any però, el fong Míldiu ha estat el convidat no esperat en aquest procés. La primavera tan plujosa i el fet que Vilajosana treballa el terreny de forma totalment ecològica l'hi ha jugat una mala passada. La zona de Sant Iscle és molt més humida que altres zones, com per exemple, la que  tenen a Callús que es manté lliure del fong, i això hi ha anat en contra.



Amb els períodes secs que es van viure des del 2014 fins a l'any passat el fong Míldiu restava adormit, però, com que és una espora com els bolets, si es donen les condicions òptimes, es posa en marxa. El Míldiu ataca la fruita  i la deixa fora de combat, incapaç de fer la fotosíntesi i, per tant, matant el picapoll. A tot això s'hi suma el fet que el celler és gestionat de forma totalment ecològica i esdevé molt més sensible a aquests atacs. Amb un tractament fitosanitari convencional tot hagués anat diferent.

La producció tirarà endavant, tot i que es veurà reduïda prop d'un quaranta per cent. De fet, no està mai assegurat al cent per cent quin serà el resultat final, sempre pendent de la climatologia. Ara ,primarà la qualitat més que la quantitat.

Mas Sant Iscle té previst fer la verema a la nit, amb unes 10 persones que recolliran el raïm de forma totalment manual. El fet de treballar amb la foscor no és tan sols per evitar que les tasques de dia esdevinguin molt més feixugues, sinó per la repercussió que té en el producte final. Si el raïm té una temperatura més baixa a l'hora de ser collit, no l'hi caldrà tan fred per assolir la seva temperatura òptima de 14 graus, fet que repercutirà encara molt més en la qualitat que pot assolir i també serà més sostenible, doncs no necessitarà tanta energia per fer-li baixar la temperatura.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: BAGES 
També et pot interessar:
ST. FRUITÓS
Festa dels 3 Tombs
SÚRIA
Càmeres per reforçar la seguretat al municipi
ST. FRUITÓS
El jurat de " Viles Florides" visita el poble

ST. FRUITÓS
Torna a funcionar l'ascensor
ACTUALITAT
El Bages supera els 3 milions de visitants el 2018
MUNICIPIS
En marxa la restauració de l'església de Sant Vicenç de les Torres de Fals
Detall de la trobada de puntaires de l'ExpoBages
12 alumnes de la Catalunya Central a la final del concurs literari "Ficcions"
El cotxe, molt més que quatre rodes
Adeu als greixos trans afegits als aliments
El BAXI Manresa viu una festa i es guanya una final per als play-off
Enlaira’t i descobreix Catalunya en globus
Congelació d’òvuls: el debat està servit
"Òrbita jove", un juliol ple d'activitats de lleure


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]