Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Es presenta la proposta d’ordenació i d’usos a l’Agulla i la modificació del Pla parcial del Parc Tecnològic
El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa va acollir el passat divendres la Junta General del Consorci Urbanístic de l’Agulla, en el marc de la qual es va presentar la proposta d’ordenació i d’usos en l’àmbit de l’Agulla, i també la modificació del Pla parcial del Parc Tecnològic. La Junta també va servir per fer el relleu a la presidència del consorci, que els darrers dos anys ha recaigut en Manresa i que a partir d’ara i durant els dos propers anys exercirà Sant Fruitós de Bages.
El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa va acollir el passat divendres la Junta General del Consorci Urbanístic de l’Agulla.

ACTUALITAT / Redacció  
23/07/2018 11:14
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
La Junta General del Consorci de l’Agulla ha posat sobre la taula avui dos documents urbanístics rellevants, en la sessió que ha servit per passar el relleu en la presidència de Manresa a Sant Fruitós de Bages. Per una banda, a la Junta s’ha presentat el document de l’avanç de planejament de l’àmbit de l’Agulla, i per l’altra la modificació del Pla parcial del parc Tecnològic.

Després de la junta, els alcaldes de Manresa i Sant Fruitós, Valentí Junyent i Joan Carles Batanés, juntament amb el regidor d’Urbanisme de Manresa, Marc Aloy, n’han fet la presentació en roda de premsa.

L’alcalde Valentí Junyent ha remarcat la importància de tenir a punt per a l’aprovació aquests dos documents urbanístics de rellevància: “aconseguir arribar fins aquí no ha estat fàcil, són 12 anys de fenia del consorci” i ha posat en valor que la tramitació de documents d’aquest tipus donen sentit a la tasca per a la qual va ser creat aquest ens urbanístic supramunicipal. Igualment, ha destacat que els projectes són comuns entre tots dos ajuntaments, independentment de qui ostenti la presidència.

En la mateixa línia, l’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, ha afirmat que “tots dos ajuntament tenim interès a donar continuïtat als treballs, no hi haurà diferències al si del consorci amb el relleu de presidència. El treball és comú amb objectius compartits”. Batanés ha afirmat que la intenció és convocar la propera junta general, en la qual es podrien aprovar els dos documents urbanístics, el 28 de setembre.

El regidor Marc Aloy també ha afirmat que “avui és un dia d’alegria, tenim sobre la taula a punt de ser aprovats aquests dos documents, i donem compliment a l’objectiu del consorci, que es va crear per presentar l’entorn que fa de coixí natural entre Manresa i Sant Fruitós”. Segons ell, els projectes permetran “començar a encarrilar l’ampliació del parc de l’Agulla com el desenvolupament del Parc Tecnològic, que a causa de la situació econòmica ha estat uns anys aturat”.


Com a reptes de futur, els alcaldes han esmentat la necessitat de mantenir el consens que ha regnat al consorci entre els representants dels dos municipis; la voluntat de crear una estructura pròpia i professional, sense que el personal dels ajuntaments hagi d’assumir la feina; i també reformular el sistema de finançament del consorci.


Proposta d’ordenació i usos de l’Agulla
La proposta d’ordenació i d’usos en l’àmbit de l’Agulla és un document de base que planteja els objectius urbanístics i les alternatives per assolir-los. La proposta consisteix en regular i desenvolupar urbanística el sector per possibilitar una ampliació del parc de l’Agulla, i dotar-lo d’una estructura funcional i de serveis ajustada a la realitat territorial. Un conjunt d’actuacions que donin resposta als objectius però sent compatibles amb les preexistències, sostenibles a nivell de mobilitat i, sobretot, amb respecte per l’entorn natural i paisatgístic.

El document presentat avui ha estat treballat intensament per l’equip tècnic del Consorci, format pels tècnics de l’Ajuntament de Manresa i Sant Fruitós de Bages i que també s’ha debatut a la comissió de seguiment formada per regidors i regidores de tots els grups municipals i creada expressament per fomentar el debat i la participació en la redacció d’aquest document urbanístic.

La proposta s’ha posat a disposició de tots els membres del Consorci, per tal que sigui revisada i debatuda, amb la voluntat que pugui ser aprovada el mes de setembre. Un cop el document rebi el llum verd del plenari del Consorci, podrà ser enviat als ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós per tal que adaptin els seus planejaments urbanístics. Els representants del Consorci han acordat explicar a la ciutadania la proposta, especialment als veïns i entitats, tot just després del mes d’agost.

Des de la creació del Consorci de l’Agulla l’any 2006 s’han elaborat estudis i propostes relacionades amb les opcions i alternatives de desenvolupament i regulació urbanística del sector per possibilitar una ampliació del parc de l’Agulla, i dotar-lo d’una estructura funcional i de serveis ajustada a la realitat territorial. Cal destacar el concurs d’idees que el Consorci va fer el 2009 per definir els criteris per al desenvolupament urbanístics de l’àmbit a l’entorn del parc de l’Agulla. De les quatre propostes presentades, en resultà seleccionada l’elaborada pel despatx d’arquitectura Carrecedo-Sotoca Arquitectura SLP. Unes propostes que van ser exposades a la Casa Lluvià el maig del 2010. L’equip guanyador va desenvolupar un document d’Avanç de pla que va ser presentat el juny del 2011.


Modificació puntual del Pla parcial del Parc Tecnològic
L’altre document urbanístic que s’ha presentat avui a la Junta General del Consorci de l’Agulla ha estat el la Modificació puntual del Pla parcial del Parc Tecnològic. El document pretén garantir el desenvolupament d’aquest pla parcial a través de la implantació de noves empreses que generin llocs de treball i l’obtenció de sistemes públics d’espais lliures i equipaments que se sumin a l’àmbit de l’Agulla.

El pla parcial del Parc Tecnològic va ser aprovat l’any 2007. Des d’aleshores, només s’han desenvolupat aquelles parcel·les que eren d’iniciativa pública: el Centre Tecnològic i l’Edifici Impuls, però no ha estat possible el seu desenvolupament complet, a causa d’unes càrregues urbanístiques excessives i uns usos massa rígids, conjuntament amb la crisi econòmica dels darrers 10 anys.

La conveniència de la modificació del pla parcial, per tant, rau en tres aspectes fonamentals: Per una banda, en aconseguir millores en la vialitat del sector per tal de definir de nou una xarxa viària que garanteixi la mobilitat del sector i redueixi els costos d’urbanització, alhora que resolgui de millor forma l’adaptació a la topografia natural del terreny tenint en compte el seu entorn i elements tant destacats com és la Sèquia de Manresa.

Per altra banda, es redefineixen els usos ja previstos en el Parc Tecnològic però incorporant la possibilitat d’incorporar nous usos complementaris vinculats que enriqueixin el sector i assimilin el parc criteris d’altres parcs tecnològics amb la finalitat de facilitar la implantació d’empreses.

Finalment, la nova proposta flexibilitza les condicions d’implantació de les futures empreses, oferint una major llibertat d’ordenació de les edificacions però respectant els objectius d’ordenació del planejament anterior respecte a la imatge de conjunt i de la seva compatibilitat amb l’entorn de l’Agulla.

En el document s’insisteix que malgrat que aquestes modificacions el Parc Tecnològic no és, en cap cas, un polígon industrial i, per tant, les empreses que s’hi instal·lin hauran de complir requisits d’innovació i tecnologia. Per altra banda, i tenint en compte la seva situació a l’entorn de l’Agulla, el pla garanteix una imatge que preservin els valors paisatgístics i la integració en l’entorn.

Per altra banda, també amb el document de la modificació del pla parcial del Parc Tecnològic, s’espera que en el mateix ple del Consorci del mes de setembre, el document pugui ser aprovat inicialment i acabi, d’aquesta manera, un periple de 10 anys en què el Parc Tecnològic ha estat estancat. Aprovar aquest document és fonamental per recuperar l’activitat i captar noves empreses per a la ciutat.

El Consorci urbanístic de l’Agulla, va ser creat per preservar el valuós entorn de l’Agulla, que fa de connector biològic entre els regadius del Poal i Viladordis i entre els municipis de Manresa i Sant Fruitós i, com el seu nom indica, per desenvolupar el planejament urbanístic necessari per fer efectiva aquesta preservació, definir els usos admesos, l’ampliació del parc, així com la incorporació de nous equipaments al servei del lleure, l’esport i l’entorn natural.

Canvi en la presidència de la Junta General
D’altra banda, en la Junta General del Consorci de l’Agulla s’ha aprovat el canvi en la presidència que, segons els estatuts, és alternativa. Els darrers dos anys, el president del Consorci ha estat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, càrrec que a partir d’ara passa a l’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés.

La Junta també ha servir per donar comptes dels informes de tresoreria i d’intervenció. També s’ha exposat el document de proposta d’alteració dels planejaments generals dels municipis de Manresa i de Sant Fruitós en l’àmbit de l’Agulla. Igualment, s’ha donat informació en referència a diversos projectes, que són els següents:

Actuació de millora del Serrat del Guix
Aquesta intervenció ha per millorar la imatge del turó del Serrat del Guix, evitar l'accés motoritzat i convertir-lo en mirador públic. L'obra va consistir en blindar l'accés amb vehicles i es va dur a terme una plantació de 32 alzines per dotar l’espai de punts d’ombra. Es va fer una revisió de la plantació del vessant del Serrat del Guix, cobrint les parts més malmeses per les motos amb manta de fibra de coco i plantació d’arbustos. Així mateix, es van arreglar alguns punts dels accessos dels camins. A més s'hi van instal·lar  uns bancs i altres elements de fusta per tal de crear una zona de mirador i repòs. També s’ha i completat l'obertura i arranjament dels camins de vianants per facilitar l'accés al turó des de diferents punt. El pressupost del conjunt de l’actuació ha estat de 18.743 euros i es va executar e l 2017.

Actuació de millora de la connexió de vianants entre la passera del Guix i la Sèquia
Es tracta de la millora de la connexió de la passera del Guix amb la Sèquia de Viladordis, amb un nou camí que passa entre la fàbrica del Guix i el parc de Bombers de Manresa. Consisteix en la construcció d’un recorregut de vianants entre la passera del Guix i la Sèquia, per tal de millorar substancialment la connectivitat entre aquests dos espais. El pressupost per aquesta actuació ha estat de 78.104,22 euros, i es van executar les obres durant els mesos de maig i juny del 2018.

Actuació de millora del camí del Grau
Es tracta del camí que arrenca de la C-16c, just al costat dels Bombers, i arriba fins al parc de l’Agulla, passant pel Serrat del Guix. Aquesta obra pretén resoldre la connexió entre aquest camí i la C-16c, amb millors condicions de seguretat, així com la millora del recorreguts de vianants des del camí del Grau fins a la passera del Guix, que connecta ambdues bandes de la carretera. Té un pressupost de 60.449,38 i s’estan executant les obres durant el Juliol del 2018.

Projecte de millora de la façana del Parc de l'Agulla i carretera de SantpedorAquesta actuació té com a objectiu de fer una intervenció per tal d'ordenar i endreçar l'espai existent entre la carretera de Santpedor i la tanca del Parc de l’Agulla, actualment sense urbanitzar i que fa la funció d’aparcament de vehicles. L’obra, permetrà establir un recorregut de vianants segur al límit del parc, que connecti amb el camí de l'Agulla ja arranjat, amb el camí de l'Angle. Preveure al mateix temps la consolidació de les dues parades de l'autobús interurbà, amb marquesina i zona d'espera segura i protegida, i ordenar la zona d'aparcament, per limitar-ne la seva capacitat, ordenar els accessos i arranjar l'espai amb plantació d’arbrat per millorar la seva imatge. Aquest projecte l'està redactant la Junta de la Sèquia a través d’un conveni amb el Consorci de l’Agulla i les obres es preveu que s'iniciïn a fina ls del 2018 o inicis del 2019.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: MANRESA  
També et pot interessar:
FUTBOL
Covisa Manresa jugarà els setzens de final de la Copa Catalunya
LA FOTO DEL DIA
L'arbre de l'amor a ple centre de Manresa
ESPORTS
Classificacions de les tirades del cap setmana al Club Tir Manresa

BÀSQUET
El BAXI Manresa torna a guanyar un partit al límit
LA FOTO DEL DIA
La plaça Simeó Selga amb una estampa primaveral
LA FOTO DEL DIA
L'arbre de l'amor amb els seus brots
Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Continuen les trobades de tallers del 2024, aquest cop al Bages
“I tu? Què has fet per la victòria?”
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]