Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Agricultura inicia la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera
Contribuirà a minimitzar el risc d’incendi que suposa la propagació del borrissol en més de 360 km de boscos de ribera.Les ADF (agrupacions de defensa forestal) col·laboren en la campanya i duran a terme les actuacions que se’n derivin dins de l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona i la Catalunya Central.
Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives.

ACTUALITAT / Redacció  
12/05/2018 11:10
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està actuant aquests dies per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. Les primeres actuacions s’han portat a terme a la comarca del Segrià. La campanya és previst que finalitzi a principis del mes de juny a la part més oriental de Catalunya segons els diferents períodes de floració.
 
En total, s’actuarà sobre uns 400 km per aconseguir reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre).
 
La campanya de prevenció d’aquest tipus d’incendis es basa en un operatiu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació format per personal de les 4 unitats del  Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, a través del  GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) que són les encarregades de dur a terme els treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol i reduir el risc d’ignició i uns 50 agents del cos d’Agents Rurals de les diferents comarques, els quals duran a terme el seguiment dels 360 punts localitzats. Aquests efectius comptaran amb la col·laboració de les ADF que amb la seva disponibilitat de voluntariat actuaran a les comarques de Barcelona i la Catalunya Central.
 
Aquestes actuacions es duen a terme en zones predeterminades de les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Solsonès, Bages, Berguedà i Osona), Lleida (Noguera i Segrià) i Barcelona (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès). Aquest any s’amplia la campanya  a les comarques ebrenques del Montsià, Baix Ebre i Ribera d’Ebre.
 
La importància d’aquesta campanya com a eina de prevenció d’incendis
 
L’objectiu de la campanya és la prevenció de danys tant personals com materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais, perquè les riberes són veritables corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor. També s’eviten danys a propietats privades i a plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters.
 
Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives.
 
Aplicació d’aigua sobre el terreny cobert de borrissol. Aquesta acció tracta d’aconseguir l’eliminació de la inflamabilitat de les masses cotonoses de borrissol.
L’actuació es realitza a les zones d’afluència de gent, als marges de camins i als vorals de les carreteres afectades, i consisteix en l’aplicació d’aigua sobre el borrissol a fi d’eliminar-ne la capacitat d’ignició i propagació. Es fa amb una màquina on s'adapta un canó amb una turbina d’aire-aigua i ruixadors instal·lats en els vehicles d’extinció o amb mànegues, llançant aigua sobre aquesta capa esponjosa de combustible sec, compactant-lo i eliminant molta part l’oxigen, imprescindible per crear flama.
Clausura temporal mitjançant precinte de les barbacoes en aquelles instal·lacions o àrees recreatives on es consideri oportú, d’acord amb el grau de risc.
La problemàtica del borrissol
 
El pollancre (Populus nigra) és un arbre caducifoli de la família de les salicàcies que viu als boscos de ribera i llocs humits, i, fora de les zones més seques, a les terres remogudes dels terraplens. La pol·linització d’aquesta espècie aprofita el vent. D'abril a maig, quan maduren, alliberen unes llavors minúscules que presenten llargs pèls cotonosos i poden ser transportades molt lluny pel vent.
Com a forma de reproducció, en zones on abunda aquesta espècie, les masses cotonoses de llavors (conegudes col·loquialment com a borrissol) poden ser transportades molt lluny pel vent, com si estigués nevant, i arriben a crear veritables cobertes sobre el terra. Aquestes masses cotonoses de llavors presenten una inflamabilitat extraordinària per la seva estructura volàtil i lleugera, amb la qual cosa esdevenen un greu problema de cara a l’inici d’incendis si coincideixen aquestes zones nevades amb llocs amb afluència de persones.
La problemàtica del borrissol
 




 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a:
També et pot interessar:

Anella verda al voltant de Manresa
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Quins són els orígens i les característiques pròpies del Manga
Què fer si els teus empleats no compleixen els terminis
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
El PSC de Cardona posa en valor la política útil en l'oposició en una assemblea oberta


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]