Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

La creació col·lectiva serà el leitmotiv de la Mediterrània
Carabén, Sampietro, Cabo San Roque i Toni Mira col·laboren en l’espectacle inaugural; hi haurà més de 100 companyies, 300 activitats i 38 estrenes
Alguns dels artistes que participen en el projecte inaugural, com Carabén i Sampietro, amb l'alcalde Junyent i el director artístic de Fira Mediterrània, David Ibáñez, aquest dimarts a Barcelona. Foto: AJM

Redacció  
05/07/2016 11:35
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
La 19a edició de la Fira Mediterrània farà que del 6 al 9 d’octubre Manresa torni a ser epicentre cultural del país amb més de 100 companyies artístiques, prop d’un miler de professionals i al voltant de 300 activitats, –incloent 38 estrenes i 12 coproduccions.

La creació col·lectiva serà el leitmotiv d’enguany del certamen, en el qual comunitats, públic, entitats, artistes i professionals formaran part de processos creatius basats en metodologies col·laboratives. Allò que Bertolt Brecht va definir com “la posada en comú del saber” i que ha estat en la base del desenvolupament de les avantguardes teatrals del segle XX és avui un element de plena vigència al llarg i ample del teixit creatiu cultural, tal com ha argumentat aquest dimarts el director artístic del certamen, David Ibáñez.

Aquest fil conductor, ha ressaltat, “connecta de ple amb un dels eixos principals de la fira, la cultura popular”, que ha d’estar “a l’abast de tothom fent confluir la tradició, la innovació i la participació”. La proposta que millor recull aquest esperit és el nou projecte de la fira, Cadàver Exquisit, on hi participen David Carabén (líder de Mishima), l’actriu Mercè Sampietro, el col·lectiu Cabo San Roque i l’artista Toni Mira.

El muntatge s’inspira en els surrealistes de principis del segle XX que van inventar diversos jocs de creació col·lectiva, com els que s’anomenaven “cadàvers exquisits”. Consistien en crear una obra d’art amb aportacions parcials de diversos participants, de tal manera que l’obra es mesclava i es contaminava de forma successiva.

A partir d’aquesta idea, David Carabén ha escrit un poema inspirat en imatges relacionades amb el concepte de festa popular. Mercè Sampietro l’ha recitat i Cabo San Roque ha compost una peça musical a la qual ha sumat l’enregistrament de la veu. Amb el material, Toni Mira està creant un espectacle audiovisual i coreogràfic, amb un important treball comunitari amb els Geganters de Manresa i un grup de persones grans.

Els artistes han fet el seu treball de creació a partir de la peça que els ha arribat a les mans, sense tenir coneixement, fins el dia d’ahir, ni de la identitat de qui ha intervingut ni de la seva motivació emocional i creativa. El resultat serà un espectacle que es veurà a la Plaça Major durant la fira, els dies 6, 7 i 8 d’octubre.

Art efímer en forma de catifa
Un altre exemple d’aquesta línia de creació col·lectiva és la catifa de flors gegants que reproduirà l’obra del grafiter italià Agostino Iacurci que il·lustra el cartell de la Fira Mediterrània d’enguany. Els encarregats de fer possible aquesta obra “d’art efímer” seran els membres de la Federació de Catifaires de Catalunya, que el dia 9 d’octubre –darrera jornada del certamen– es plantaran a la Plana de l’Om per a realitzar-la. A banda de la catifa i del muntatge Cadàver Exquisit, l’organització assegura que durant els tres des es produiran “altres processos de creació col·lectiva d’artistes que seran sorprenents”.

Trobaràs un ampli avançament del programa artístic a www.firamediterrania.cat



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: MEDITERRÀNIA 2016  TOTES LES MEDITERRÀNIES  CERTÀMENS 
També et pot interessar:
MANRESA
Una gran falla crema per dir adéu a la 20a Mediterrània
CERTÀMENS
Més de 9.460 entrades venudes i un 73% d’ocupació a la Mediterrània
LA FOTO DEL DIA
La Mediterrània aprofita l'Anònima com mai

CERTÀMENS
Amparanoia revoluciona la Stroika amb poder i alegria
CERTÀMENS
La Mediterrània tanca l'edició dels 20 anys amb 300 activitats
CERTÀMENS
“Vull veure la falla envolta en flames, no em fa pena”
Anella verda al voltant de Manresa
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Quins són els orígens i les característiques pròpies del Manga
Què fer si els teus empleats no compleixen els terminis
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
El PSC de Cardona posa en valor la política útil en l'oposició en una assemblea oberta


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]