Dilluns 13 de maig de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Manresa inicia l’Any Planes amb l’objectiu de fer-lo Fill Il·lustre
Durant la presentació, el Col·legi de Periodistes ha anunciat el guanyador del IV Premi Josep Maria Planes
Representants de la comissió a la casa natal de Planes, entre el carrer Nou i el carrer de la Canal. Foto: N.B.

Noemí Badrenas  
26/05/2016 11:35
Illa guanyador de les eleccions catalanes amb Puigdemont com a segona força
Derrota dolça del BAXI Manresa, que jugarà el play-off contra l'Unicaja
Manel Deli torna a pujar al podi estatal de 100k
La pistola velocitat, protagonista al Club Tir Precisió Manresa
Diverses entitats manresanes reclamen que el periodista Josep Maria Planes (Manresa 1907 - Barcelona 1936) sigui nomenat Fill Il·lustre de la ciutat. És previst que aquest divendres la Comissió Any Planes, que lidera la Demarcació del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, presenti una instància a l’Ajuntament de Manresa perquè en el termini d’un any se li atorgui aquest títol honorífic i se’n pengi el retrat a la sala d’actes del consistori.

Planes va ser un dels impulsors del periodisme d’investigació a Catalunya. Va ser “assassinat el juliol del 36 per un grup de milicians de la FAI, que el van localitzar, el van conduir a la carretera de la Rabassada i allà el van assassinar disparant-li set trets al cap, convertint-lo així en la primera víctima mortal del periodisme català”, segons ha explicat aquest dijous el seu biògraf, Jordi Finestres, en la presentació de l’Any Planes, que preveu diverses activitats fins el mes de juny de 2017 basades en la seva figura.

Finestres ha destacat la seva “breu però intensa” trajectòria professional: “Planes va ser assassinat als 29 anys, però amb aquest poc temps es va forjar una brillant carrera que mai s’ha reconegut com es mereixia”, opina.

El periodista desaparegut va ser director del magazine Imatges, també del setmanari satíric El Be Negre; va col·laborar "amb els millors diaris de Catalunya" com La Publicitat; va protagonitzar algunes "de les millors cròniques esportives" de L’Esport Català i La Nau dels Esports; i va escriure el llibre Nits de Barcelona, entre d’altres. “Tot plegat sempre amb la seva honestedat al capdavant, i amb un final tràgic que tothom hauria de conèixer”, ha afirmat Finestres.

L’historiador Joaquim Aloy, president de l’Associació Memòria i Història de Manresa, ha denunciat durant l’acte que “qualsevol altra ciutat no hauria trigat 80 anys en reconèixer una figura periodística com la de Planes; Manresa no li ha fet justícia fins ara, i ja va sent hora”. Aloy també ha declarat que “és increïble que a les facultats de comunicació no s’estudiés fins fa pocs anys el llegat de Planes, que hauria de ser el manual de les universitats”.

S'editaran treballs inèdits
Finestres, per la seva banda, ha afegit que “la figura de Planes per fi ha sortit de l’oblit, fins ara ni se’n parlava”. El periodista també ha avançat que “algunes editorials ja han mostrat el seu interès per reeditar algunes de les seves publicacions i alguns escrits inèdits que mai han vist la llum”.

Anna Teixidor, guardonada
Durant l’acte, el Col·legi també ha anunciat que el guanyador del IV Premi Josep M. Planes és el documental A la recerca del paradís, de la periodista Anna Teixidor, basat en els combatents que s’han afegit a la jihad provinents de l’estat espanyol.

Enric Badia, president de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi, ha afirmat que el documental -que es va emetre a l’espai 30 minuts de TV3 a principis del 2015- “és un treball de periodisme d’investigació molt interessant i amb molts mèrits”. El lliurament del premi, que no té dotació econòmica però sí un reconeixement de la professió, tindrà lloc el proper 2 de juny a l’Ajuntament de Manresa.

Un any ple d'actes
Els organitzadors han preparat activitats per als propers mesos, fins que al maig de 2017 se celebri el ple de l’Ajuntament on està previst que s’aprovi el reconeixement de Planes com a Fill Il·lustre de la ciutat.

Entre d'altres, es farà un acte simbòlic de recordatori el proper 24 d’agost a la carretera de la Rabassada on Planes va perdre-hi la vida amb motiu del 80è aniversari de la seva mort; itinerari manresà vinculat al periodista en el marc de la Festa Major i dins les Visites a la Manresa Desconeguda; la inauguració d’un cicle de conferències a l’octubre; última xerrada a càrrec de Queco Novell, durant el mes de febrer de 2017; i la cloenda de l’Any Planes prevista per al juny de l’any vinent, amb el lliurament del V Premi Josep M. Planes.

Les entitats s'hi bolquen
La Comissió Any Planes ha iniciat una recollida de firmes d’entitats i particulars que es vulguin sumar a la petició de reconèixer Planes com a Fill Il·lustre de la ciutat.

Les entitats i particulars que lideren la iniciativa i que s’han aplegat dins la Comissió Any Planes són: Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Fundació Independència i Progrés, Associació Memòria i Història de Manresa, UVic-Universitat Central de Catalunya, Fundació Universitària del Bages, Òmnium Cultural, Col·lectiu Desvalls, el periodista Pep Corral, el biògraf de Planes i també periodista Jordi Finestres i l’historiador Jordi Sardans.

 



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: ANY PLANES  PERIODISME  COL·LEGI DE PERIODISTES  MEMÒRIA HISTÒRICA 
També et pot interessar:
CARDONA
Jornades de memòria històrica Joan Torrents i Macià
ACTUALITAT
Exposició "50 anys de fotoperiodisme de Kim Manresa"
CULTURA
'De l'oblit al faristol' és un treball de recerca de memòria històrica i cultural

MANRESA
L'Ajuntament i l'Associació Memòria i Història de Manresa organitzen una taula rodona
TENDÈNCIES
El periodisme mòbil connecta amb els 'millennials'
MANRESA
Una placa recorda el periodista Josep Maria Planes
Illa guanyador de les eleccions catalanes amb Puigdemont com a segona força
Un arbre amb moltes fulles envolta el senyal del pas de vianants
Derrota dolça del BAXI Manresa, que jugarà el play-off contra l'Unicaja
L'Oficina d'Atenció Ciutadana a la Catalunya Central gestiona 878 tràmits en les primers dues setmanes
Manel Deli torna a pujar al podi estatal de 100k
La pistola velocitat, protagonista al Club Tir Precisió Manresa
Termini de sol·licituds per adjudicar un habitatge municipal en règim de lloguer
Estudiants d'ADE d'UManresa treballaran en projectes de The Ricky Rubio Foundation


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]